Kun je bitcoins kopen in Zwitserland?

Zwitserland loopt al heel lang voorop op het gebied van bankieren, financiën en het gebruik van alternatieve betaalmethoden. Het is dan ook niet verrassend dat cryptocurrencies zoals bitcoin al algemeen beschikbaar zijn voor het grote publiek. De crypto munten worden al serieus genomen in Zwitserland.

Bitcoin kopen bij geldautomaten met cryptocurrency

Het kopen van bitcoin in Zwitserland is veel eenvoudiger dan het kopen van bitcoin in veel andere landen. Bitcoin kan worden gekocht bij honderden geldautomaten in heel Zwitserland. Iets wat in Nederland recenltelijk nog verboden is.

U kunt 100-500 Zwitserse frank aan bitcoins tegelijk kopen op elk SBB / CFF-treinstation met een geautomatiseerde kaartautomaat. U kunt contant betalen of met een pinpas. Bitcoin-aankopen bij SBB-kaartautomaten worden afgehandeld door de Zwitserse serviceprovider Sweepay en de in Malta gevestigde makelaar The Rock Trading. U betaalt een vergoeding die gelijk is aan 6% van de transactie.

Naast de SBB / CFF hebben een aantal andere bitcoin-services geldautomaten waarmee u bitcoin kunt kopen. Deze omvatten Värdex, Bity en BitC. Värdex rekent een vergoeding van 1,50 Zwitserse frank plus een commissie (7% -9%) per koop- of verkooptransactie aan geldautomaten. De commissies van Bity variëren tussen geldautomaten, variërend van 3% tot 5% voor kooptransacties en tussen 3,7% en 5,5% voor verkooptransacties. Geldautomaten van al deze serviceproviders accepteren Zwitserse frank contant voor bitcoin-aankopen.

Bitcoin online kopen

Bitcoin kan ook online worden gekocht via handelsplatforms voor cryptocurrency. De kosten zijn over het algemeen veel lager dan die voor bitcoin-geldautomaten.

Het online handelsplatform van Swissquote, een gelicentieerde Zwitserse bank en effectenmakelaar, biedt de mogelijkheid om bitcoin te kopen en op te slaan in een beveiligde portemonnee beheerd door de bank. Met Swissquote kunt u momenteel alleen bitcoin kopen met euro’s of Amerikaanse dollars. Er worden bemiddelingskosten in rekening gebracht van 1% (transactiegrootte: 5000 tot 10.000 frank), 0,75% (10.001 tot 50.000 frank), 0,5% (50.001 tot 500.000 frank).